top of page

Kristiansands gothscene

 

Utdrag fra artikkel i KK om de forskjellige miljøene i Kristiansand (Juli 2004)

 

"Lever for goth"

 

Tekst: Hanne M. Eide Andersen. Foto: Anita Arnzen

Kine Johnsen (22), Therese K. Hermansen (33) og Margaretha K. Aase (22), gothere.

 

Klubben Redemption Goth Club naturlig samlingssted for gotherne også denne kvelden.

Therese driver stedet. Hun oppdaget miljøet mens hun bodde i London.

 

I tillegg til klubben eier hun en klesbutikk med gothdesign og eget goth-nettsted.

Hun og venninnene Margaretha og Kine tilhører den harde kjernen i miljøet. Vi er bare noen titalls aktive, sier Therese.

 

Goth startet som en musikkstil med røtter i punkrocken. Sterk, mørk sminke, hvit ansiktshud mot dramatiske svarte klær er et must.

Film, litteratur og spesielt poesi er også en viktig del av denne subkulturen.

 

Lokale entusiaster har utpekt Kristiansand som Norges hovedstad for blackmetal. En musikkform som enkelte velger å kalle satanrock. Men blackmetal-fans, eller gothere flest, hevder at de verken er djeveldyrkere eller tilber onde makter. Det forstår ikke de som roper "satanist" etter Margaretha. Eller de som spør om Kine har noe dop å selge en sen kveld på byen. - Men slike folk finner du overalt. Det er ikke typisk bare for kristne. Jeg har fått flere kommentarer slengt etter meg på Karl Johan enn her, sier Margaretha. - Det var verre i generasjonen før oss, sier Kine.

 

Men, jo da, de blir stoppet ofte i gågata Markens. Av kristne predikanter som tror de har havnet på skråplanet. - Det er mange myter knyttet til utseendet. Det er slitsomt hele tiden å måtte forklare hvorfor jeg kler meg sånn, sier Therese.

- Det var nok verre ikke å være kristen her i byen før. I det hele tatt vanskeligere å skille seg ut. Nå er det vanlig å ha venner i mange forskjellige miljøer, sier Kine.

bottom of page