top of page

The Darkside of Kristiansand


Goth er et begrep de fleste har hørt om. Mange opplever gothere som dystre mennesker med sorte klær som hører på depressiv musikk. Men er det riktig av oss å tenke slik? Er de egentlig så annerledes enn oss andre, bak denne mystiske fasaden?


Norgeskjente Therese Hermansen, eier av butikken Darklands, og sjefsredaktør i bladet Rimfrost, en en velkjent skikkelse langt utover Kvadraturen i Kristiansand. Hennes høyreiste og flotte profil, og alltid gjennomførte stil, vekker ofte stor oppsikt. Henne måtte jeg nærmere inn på.

(Intervju fra 2008)

Opprinnelig var goth en subkultur som oppsto etter glam og punk på 80-tallet. I dag er goth en svært diversifisert subkultur som favner et bredt spekter musikalske retninger fra old school-goth til goth metal og "neo-goth". Preferanser til sort er også et viktig element i kulturen, men det er absolutt ikke alt..  

- Wikipedia.

 

I forkant av møtet var jeg både spent og nervøs: Hvem var egentlig denne jenta som går rundt i lille Kristiansand? Jeg ble vennlig tatt i mot av en smilende Therese da jeg ankom butikken hennes. Og ganske raskt viste det seg at denne jenta var en voksen og utadvendt dame på 38 år. Altså mye eldre enn hva hun så ut til å være, og mye åpnere enn hva jeg hadde forestilt meg en gother er. Hun var også mer moderat sminket enn hva jeg hadde forestilt meg. Så kanskje det var hverdags-Therese jeg møtte denne dagen? Mange myter om gothere ble derfor knust fra første stund.

 

"Oh, you're a goth?"

Therese Hermansen forteller at hun så smått begynte å bruke sort i sin tidlige ungdom. At stilen da tilfeldigvis var inspirert av gothermiljøet visste den unge damen svært lite om da. Som 20-åring flyttet hun til London, hvor hennes stil raskt ble betegnet av omverdenen som goth style. "Jeg ble stoppet på gaten av en ung mann som sa "oh, you're a goth?", og det var først da jeg skjønte at jeg havnet i denne kategorien, sier Therese. Og etter det åpnet det seg en ny verden for henne og hun fikk opp øynene for livsstilen. Etter to "bo-perioder" i London flyttet hun tilbake til hjembyen Kristiansand. Hun hadde da et mål.

 

Bring London to Kristiansand

Med det mente hun det var plass i byen for å etablere et miljø som hadde en noe utradisjonell uttrykksform. Dette i all hovedsak visualisert gjennom valg av klær og musikk. I 2003 startet Therese opp sin egen virksomhet med salg av produkter innenfor metal, goth, punk og rock. Inspirasjonen henter hun mye fra London, og Tyskland, der hun blant annet også bestiller mange av varene fra. Vareutvalget i hennes butikk er i dag stort og spektakulært, med en raskt voksende kundemasse. - Butikken er mitt andre hjem, sier Therese stolt.

 

Årets Kvinnelige Gründer 2008?

Underveis i samtalen med henne opplever jeg at dette er en hardtarbeidende bedriftseier. Hennes store engasjement for bedriften og bransjen, har gjort henne til en vellykket næringslivskvinne, og er i år nominert til "Årets Kvinnelige Gründer" her på Sørlandet. Therese blir under samtalen, for meg,  en helt vanlig dame, som tilfeldigvis kler seg litt anderledes. - Det handler om å finne seg selv, og finne en stil man er komfortabel med, sier hun selvsikkert. Vi lever i en verden der det er lov å være annerledes, noe Therese mener er viktig. Hun presiserer flere ganger i intervjuet, at de aksepterer alle typer livsstiler, og ser absolutt ikke ned på oss "vanlige" mennesker med et A4-liv, som noen tror de kanskje gjør.  - Det er det som setter farge på denne verden, at alle er forskjellige, og at alle er fine på hver sin måte, mener Therese.

 

Therese har i et tidligere intervju sagt at de søker det fine i det mørke. Jeg ba henne utdype dette litt mer.

- Med det mener jeg at  gjennom musikken og livsstilen vår generelt, får man så mye tilbake, og det gir så mye som andre ikke ser, sier hun med et smil.

- Det gjør meg glad, akkurat som andre blir glad av å leve slik de ønsker. Det mener Therese er viktig for å nyte det gode liv.

 

Innenfor goth-kulturen er det flere typer. Therese regner seg selv for å være en blanding av punk og goth, men hun legger til at "glitterboksen" og glitterneglelakken blir flittig brukt. Hun synes nemlig det er viktig å beholde feminiteten blant alt det sorte.

 

Therese vet ikke hvor lenge hun kommer til å leve denne livsstilen, men hun sier at dette er en del av henne, så hun kommer aldri til å legge det helt vekk, men kanskje begrense det når hun blir eldre. Men det går ikke an å plutselig bli en helt annen person, og det ønsker jeg aldri heller, avslutter hun.

bottom of page